Olejek z płatków róż – jakie są właściwości i zastosowania kosmetyczne olejku różanego?

Olejek różany to kosmetyk, który znany był już naszym babciom. I trzeba przyznać, że wiedziały one co należy doceniać. Olejek z płatków róż wykazuje bowiem wiele cennych właściwości, a także posiada gigantyczną liczbę składników aktywnych.

Jednak doceniały go nie tylko nasze babcie, ale również znane osoby, jak Coco Chanel, która olejku różanego z róż damasceński użyła w swoich rozpoznawalnych na całym świecie perfumach.

Jeśli chcecie dowiedzieć się w jaki sposób wytwarzany jest olejek różany, jakie są jego właściwości oraz zastosowania kosmetyczne, to czytajcie dalej.

Jak powstaje olejek różany?

Olejek z płatków róż powstaje poprzez destylację płatków. Olejkiem różanym o najlepszych właściwościach jest olejek z róży damasceńskiej produkowany wyłącznie w Bułgarii.

Aby uzyskać 1 litr stuprocentowego olejku różanego potrzebujemy aż 5 ton płatków róż. Jednak nie tylko ilość płatków ma znaczenie, ale również to kiedy zostały one zerwane. Najlepsze właściwości oraz najsilniejszy zapach posiadają płatki, które zrywane były o świcie.

Dlaczego olejek z płatków róż nazywany jest płynnym złotem Bułgarii?

Olejek różany jest najcenniejszym olejkiem jeśli mamy na względzie jego właściwości. Jednak można tak określać wyłącznie olejek z róży damasceńskiej. Wszystkie olejki wytworzone z róży damasceńskiej (Rosa Damascena Mill) pochodzi właśnie z Bułgarii, ponieważ ta odmiana róży obecna jest wyłącznie na terenach tego kraju.

Jakie składniki znajdziemy w olejku z płatków róż?

Wspomniana chwilę wcześniej róża damasceńska posiada najwięcej cennych składników odżywczych spośród wszystkich odmian róż. Możemy znaleźć w niej wiele witamin, między innymi:

  • witaminę A,
  • witaminy  z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę D,
  • witaminę E,
  • witaminę K,

oraz składników mineralnych, na przykład:

  • cynk,
  • magnez,
  • mangan,
  • potas,
  • sód,
  • wapń,
  • żelazo.

Oprócz tego w róży damasceńskiej obecne są również substancje o działaniu opóźniającym procesy starzenia się takie jak:

  • flawonoidy,
  • karotenoidy.

Jednak wymienione przez nas substancje znajdujące się w płatkach róży damasceńskiej to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Wszystkich substancji jest ponad 300!

Właściwości olejku różanego

Jedną z właściwości olejku różanego i jego cechą rozpoznawczą jednocześnie jest intensywny, kwiatowy zapach. Oprócz tego olejek z płatków róż wykazuje również działanie:

  • kojące,
  • przeciwzapalne,
  • antyseptyczne,
  • łagodzące ból,
  • nawilżające,
  • regenerujące,
  • odżywiające,
  • odprężające,
  • ujędrniające,
  • rozjaśniające,
  • przeciwzmarszczkowe,
  • zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się.

Należy wspomnieć, że olejek różany wzmacnia i uszczelnia naczynka krwionośne co jest zauważalne przy typie cery naczynkowej. Właściwości rozjaśniające olejku sprawiają, że pomaga on pozbyć się przebarwień skóry oraz zmniejszyć widoczność blizn potrądzikowych.

Nie należy zapominać o wpływie olejku różanego na włosy oraz paznokcie. Regularne stosowanie tego olejku pozwala poprawić nawilżenie i odżywienie włosów co przekłada się na ich lepszą kondycję i wygląd, a także zwiększa ich wytrzymałość. Podobnie sytuacja ma się z paznokciami. Więcej o właściwościach kosmetycznych olejku różanego możecie przeczytać w publikacji dostępnej tutaj.

Zastosowanie olejku różanego w kosmetyce

Olejek różany jest niezwykle ceniony nie tylko ze względu na właściwości oraz zawarte w nim składniki odżywcze, ale także możliwości zastosowań kosmetycznych. Olejek z płatków róż możemy stosować jako zamiennik wielu innych kosmetyków. Ten naturalny kosmetyk to godny zastępca wszelkiego rodzaju kosmetyków nawilżających, odżywiających, a także perfum.

Jak zrobić olejek różany samodzielnie? Czy to możliwe?

Chociaż niemożliwym jest, aby osiągnąć ten sam efekt co w przypadku oryginalnego olejku różanego to możemy spróbować stworzyć jego namiastkę.

Wszystko dzięki procesowi zwanemu maceracją, który polega na zmiażdżeniu płatków róż, a następnie zalaniu ich wybranym rodzajem oleju roślinnego i pozostawieniu w nasłonecznionym miejscu. Olejek ten powinien dojrzewać około 3 tygodni.

Gdy minie ten czas olejek należy przelać do pojemnika zrobionego z ciemnego szkła, aby nie stracił on swoich właściwości. Zrobiony w ten sposób olejek różany należy trzymać w chłodnym miejscu i unikać wystawiania go na promienie słoneczne.

Jak stosować olejek z płatków róż?

Olejek z płatków róż możemy stosować bezpośrednio na skórę, włosy czy paznokcie. Olejek ten wchłania się bez najmniejszego trudu i widocznie poprawia kondycję cery, włosów oraz paznokci.

Olejek różany możemy również mieszać z innymi kosmetykami, na przykład kremem do twarzy bądź dłoni czy maseczkami.

Dla jakiego rodzaju cery olejek z płatków róż będzie idealny?

Wspomniane już wcześniej właściwości olejku różanego sprawiają, że jest to idealny kosmetyk naturalny dla osób z cerą suchą, podrażnioną, problematyczną. Olejek ten mogą stosować również osoby w każdym wieku.

Jednak olejek różany nie jest kosmetykiem wyłącznie do stosowania na skórę. Sprawdzi się on równie dobrze w przypadku skóry głowy z tendencją do nadmiernego przetłuszczania się, suchych włosów czy łamliwych i słabych paznokci.

Kiedy lepiej nie korzystać z olejku różanego?

Stuprocentowy olejek różany posiada wiele silnie skoncentrowanych substancji odżywczych. Z tego powodu nie każda osoba będzie mogła z niego korzystać. Znajdująca się w olejku witamina C jest przyczyną powstawania licznych przebarwień skórnych u kobiet ciężarnych. Eugenol natomiast to składnik silnie uczulający.

Ze stosowania olejku różanego powinny więc zrezygnować kobiety ciężarne lub karmiące piersią, osoby ze skłonnościami do uczuleń czy dzieci, które nie mają skończonych jeszcze 7 lat.

Opinie

Zdaniem wielu osób korzystających z olejku różanego, stan oraz wygląd ich cery znacznie się polepszył. Jednocześnie skóra stała się delikatniejsza i bardziej jedwabista w dotyku. Na korzyść zmienił się również stopień jej nawilżenia.

Zaletą olejku różanego, na którą wiele osób zwraca uwagę jest jego charakterystyczny i piękny zapach. Dużo osób przyznaje, że to właśnie aromat skusił ich do skorzystania z olejku z płatków róż, a o właściwościach i korzyściach wynikających ze stosowania tego naturalnego kosmetyku przekonali się dopiero później.

Producenci i ceny olejku różanego

Do producentów oferujących olejek różany należą firmy takie jak Beaute Marrakech, Bielenda, Fitomed, Lancome, Iaq, Saloos oraz Yasumi. Ceny olejku zależne są od jego ilości w opakowaniu oraz odmiany róż z jakich wytworzono olejek. Koszt olejku różanego waha się od około 15 do 400 złotych.

Czy należycie do miłośników róż i olejku różanego? W jaki sposób najczęściej stosujecie olejek z płatków róż?

Dajcie znać w komentarzach.

Zobacz także nasze inne rankngi i poradniki:

« || »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *